The Photographer

Runtime
2 h 0 min

Synopsis

Iscenesatt lesning av teater om palestinsk historie, minner og kulturarv, skrevet av Atef Abu Saif, nåværende kulturminister i Palestina.

Screenings

19:00

Vega Teaterscenen

fredag 8.3.
18:00

Vega Teaterscenen

lørdag 9.3.

Forestilling etterfulgt av samtale.

Med: Marius Kolbenstvedt og Vibeke Harper

-----

«The Photographer» er et dokumentarteaterstykke om palestinsk historie, minner og kulturarv. Stykket er skrevet av forfatter og dramatiker Atef Abu Saif fra Gaza, nåværende kulturminister i de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah.

Stykket tar utgangspunkt i biografien til en fotograf i Gaza, og inviterer publikum med på en reise gjennom palestinsk historie fra 1948 og frem til i dag, fortalt fra palestinsk perspektiv og erfaringsgrunnlag.

Stykket hadde urpremiere på Al Mishal Cultural Centre i Gaza i 2016, iscenesatt og fremført av Ali Abu Yassin, skuespiller, regissør og dramatiker bosatt i Gaza. Forestillingen ble spilt for fulle hus, helt til kultursentret ble forvandlet til et krater av israelske missiler i 2018.

Sommeren 2023 ble Ali invitert til å spille «The Photographer» på Vega Scene i Oslo, som del av Motforestillingers program på HUMAN IDFF i 2024. Forberedelsene til dette fikk en brå og brutal slutt da angrepene startet i oktober.

Vi håpet i det lengste at krigen skulle ta slutt, og det er med stor bekymring at vi er vitne til at bombingen bare fortsetter og fortsetter.

Kollega Ali Abu Yassin er i konstant livsfare. I løpet av de siste månedene har han mistet hjem, venner og familie, og er nå internt fordrevet.

Dette er andre gang Ali blir hindret i komme til Norge for å utøve sin kunst: Han var invitert til Oslo for å spille seg selv i vår norsk/palestinske versjon av The Freedom Theatres Revolusjonens løfte i mars 2023, men fikk ikke innvilget visum av norske myndigheter. Motforestillingers Marius Kolbenstvedt måtte fylle rollen i Alis fravær.

«The Photographer» var ment å gjenoppstå som en fugl fønix på Vega Scene i mars 2024. Det er med tungt hjerte vi innser at dette ikke er mulig på nåværende tidspunkt. Vi har dessverre ikke myndighet til å verken hente Ali ut av Gaza, sende mat og medisiner inn til ham, eller å stanse de israelske bombene. Men vi kan hindre Israel i å stilne palestinske stemmer og kunstneriske uttrykk: Vi har kontinuerlig kontakt med Ali, og i så tett samarbeid som hans knappe internett- og strømtilgang tillater, vil vi presentere både The Photographer og kunstnerne bak stykket – og situasjonen de befinner seg i nå.
Og som om under fjorårets HUMAN IDFF, må Marius Kolbenstvedt også i år fylle rollen i Ali Abu Yassins fravær.

Denne gangen med alvorlig bekymring for Alis liv og et anklaget folkemord som bakteppe.

-----

Ali Abu Yassin er skuespiller, regissør og dramatiker, født og bosatt i Shufat flyktningleir i Gaza by. Han regisserte sitt første stykke «The Clown», i 1994. I samarbeid med ASHTAR Theatre (Ramallah, Jerusalem, Gaza) regisserte han «The Gaza Monologues» i 2010. Han var en av grunnleggerne og driverne av Al Mishal Cultural Centre i Gaza, hvor han underviste både barn og unge i teater, samt satte opp både egne forestillinger og gjestespill. I de siste årene har han primært jobbet som skuespiller i TV drama, og har også hatt eget kulturprogram på Palestine National TV. Fra 2000 frem til i dag har han regissert og spilt i over 40 teaterstykker, samt undervist over 200 skuespillere.

Yassins siste store produksjon var «The Photographer» – et monologteaterstykke skrevet av Atef Abu Saif. Forestillingen hadde premiere i 2016 og ble spilt for fulle hus i to år på Al Mishal Cultural Centre – helt til kulturhuset bombet og ødelagt av israelske raketter.

Atef Abu Saif er forfatter og dramatiker fra Gaza. Han er nå bosatt i Ramallah og har vært kulturminister i de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden siden 2019. Atef gjestet Motforestillingers festival på Litteraturhuset i Oslo i 2016, og boken hans «Under dronene». Dagbok fra Gaza ble utgitt på norsk i 2018.

Marius Kolbenstvedt er skuespiller og regissør, og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger.

Vibeke Harper er kunstner og oversetter, og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger.


Motforestillinger
Arrangementet inngår i kunstscenen Motforestillingers I LOVE GAZA-program under HUMAN IDFF, og gjennomføres i samarbeid med Vega Scene.

Støttet av Fritt ord, Kulturrådet og FFUK.

Motforestillinger har samarbeidet med HUMAN IDFF og Vega Scene om Palestina-program siden 2019.

I 2024 rettes fokus mot Gaza, med et nært blikk på kunstens betydning under et anklagd folkemord.