Poet i eksil

Runtime
2 h 0 min

Synopsis

Diktopplesning på både arabisk og norsk, samt samtale mellom poetene Somaya el Sousi og Wesam Almadani.

Screenings

19:00

Vega Teaterscenen

onsdag 6.3.

Samtale med poetene Somaya el Sousi og Wesam Almadani, samt tonesatte lesninger av diktene deres, både på arabisk og norsk. Samtalen modereres av poet og skribent Priya Bains.

Forfatter og professor Rana Issa vil i sin innledning til arrangementet belyse den palestinske litterære tradisjonen og gi eksilet som poetisk utgangspunkt en kontekstuell ramme.

Somaya el Sousi og Wesam Almadani kommer begge fra Gaza, men er nå bosatt i Norge som fribyforfattere i henholdsvis Horten og Larvik.

Både Somaya og Wesam har siden oktober levd i konstant frykt for sine familiers liv. Gjennom et dypdykk ned i deres poetiske arbeid blir vi også kjent med sider av Gaza som sjelden blir vist i nyhetssendingene; i diktene vibrerer den myke duften av jasmin mellom de harde linjene om tap, flukt og lengsel.

Vi leser flere dikt av begge poeter på både arabisk og norsk, i en gjensidig utforskning av språklig samklang og disharmoni. Musikeren Geko Fattal gir eksilpoesiens hjemlengsel fast grunn, med toner fra det palestinske strengeinstrumentet oud.

Samtale og introduksjon er på engelsk.

- INTRODUKSJON OG KONTEKST
Rana Issa, forfatter og kunstnerisk leder for Masahat

- SAMTALE MED TO POETER
Somaya el Sousi, fribyforfatter i Horten, og Wesam Almadani, fribyforfatter Larvik. Samtalen ledes av skribent og poet Priya Bains, Aksjonsgruppa for Palestina.

- TONESATT LESNING AV DIKT
Lesningene blir tonesatt av Geko Fattal (oud)

«Mut av taushet» av Somaya el Sousi (gjendiktet til norsk av Vibeke Harper) Fremført av el Sousi (på arabisk) og Harper (på norsk)

«Uten tittel» av Wesam Almadani Fremført av Almadani (arabisk) og Marius Kolbenstvedt (norsk)

«Når jeg sier Gaza» av Somaya el Sousi (gjendiktet til norsk av Vibeke Harper) Fremført av el Sousi (på arabisk) og Harper (på norsk)

«Alt er slik jeg forlot det» av Wesam Almadani (gjendiktet til norsk av Linda Kjosaas) Fremført av Almadani (på arabisk) og Kolbensvedt (på norsk)

-----

Rana Issa er forfatter og assisterende professor ved American University of Beirut og har en PhD fra Universitetet i Oslo. Hennes doktorgradsarbeid om Bibelen utforsket hvordan oversettelse ble et verktøy for synkronisering det nittende århundre. Hun har også oversatt en rekke litterære verk fra arabisk, som den syriske forfatteren Yassin Hajj Saleh. Rana er medgrunnlegger og kunstnerisk leder for Masahat.

Somaya El Sousi er forfatter og poet, født i Gaza, bosatt i Horten. Hun kom til Norge i 2019 som ICORN-forfatter. Somaya har utgitt fire diktsamlinger på arabisk; «The First Sip From The Chest and The Sea» (1999), «Doors» (2003), «Lonely Alone» (2005) og «Idea, Emptiness, Withness» (2005). Hun har deltatt på en rekke internasjonale litteraturfestivaler verden over, og diktene hennes er oversatt til svensk, engelsk, fransk, spansk og italiensk – samt til norsk. Hennes femte diktsamling publiseres i februar 2024, på svensk av Ellerstöms.

Wesam Almadani er en palestinsk ICORN-forfatter og aktivist. Hen er opprinnelig fra Jaffa, Palestina, men er født i Sudan, oppvokst i Egypt og flyttet deretter til Gaza etter Osloavtalen. Wesam har gitt ut to bøker selv og ytterligere fem utgivelser i samarbeid med andre. Hen er også medlem av Norsk PEN og General Union for Palestinian Writers. Wesam har vært aktiv som styremedlem og senere leder i «يوتوبيا Utopia», en litterær gruppe for nye forfattere i Gaza. Wesam har i løpet av de siste fem årene deltatt og holdt foredrag på mange litterære arrangementer, både i Norge og internasjonalt.

Geko Fattal er musiker, poet og lærer, født i Libanon, bosatt i Oslo siden 1996. Geko har spilt oud siden han var 10 år og har lang erfaring innen jazz og tradisjonell folkemusikk fra Midtøsten. Han har spilt i en rekke band, som Geko Fattal Group, Fattal Trio og Tiar, og har utgitt platene «November» (2014) og «Tiar». Triorist er et nytt prosjekt der Fattal går tett på krigen som tema. Musikken har bakgrunn i både jazz, klassisk og folkemusikk.

Priya Bains er skribent og poet, bosatt i Oslo. Hennes seneste utgivelse er «Med restene av mine hender» (Forlaget Oktober, 2021). Priya er del av Aksjonsgruppa for Palestina.

Marius Kolbenstvedt er skuespiller og regissør, og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger.

Vibeke Harper er kunstner og oversetter, og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger.

-----


Motforestillinger
Arrangementet inngår i kunstscenen Motforestillingers I LOVE GAZA-program under HUMAN IDFF, og gjennomføres i samarbeid med Vega Scene.

Støttet av Fritt ord, Kulturrådet og FFUK.

Motforestillinger har samarbeidet med HUMAN IDFF og Vega Scene om Palestina-program siden 2019.

I 2024 rettes fokus mot Gaza, med et nært blikk på kunstens betydning under et anklagd folkemord.