Bransjeprogram 2025
Kom på årets bransjedager på HUMAN.
Det blir mesterklasser med Waad Al-Kateab, Silje Evensmo Jacobsen og George Kurian. Vi inviterer også til samtaler om kunsten i filmskaping og om hvordan og hva forskning kan tilføre dokumentarfilmfaget og hvorfor dette er viktig for deg som filmarbeider, og om hvordan man kan takle etiske dilemmaer man kan komme opp i når man skildrer andres virkelighet. I tillegg blir det mingling og hygge.
Pris: kr. 75 pr dag. Billetter er i salg – kjøp her: Onsdag og torsdag.
NB: Mesterklassene med Waad Al-Kateab og Silje Evensmo Jacobsen er, pga finansieringen av disse, kun tilgjengelig for profesjonelle filmarbeidere. Du må kunne presentere deg i registrering og i døra med navn og tittel. Disse mesterklassene er ikke åpne for studenter med mindre de i tillegg har jobb i den profesjonelle filmbransjen. Resten av bransjeprogrammet er åpent for alle med billett/festivalpass.
Onsdag 12. mars
Vega, Salongen
Språk: Norsk og engelsk
- 13:00: Mesterklasse med Waad Al-Kateab
- 15:00: Samtale: Hva kan forskning tilføre dokumentartfilmfaget?
- 16:15: Presentasjon og samtale: Kreativ bearbeidelse av en virkelighet som ennå ikke har funnet sted.
- 17:30: Samtale: Festivalenes rolle for norsk dokumentarfilm.
- 18:15: Mingling i Vega snackbar
13:00 Mesterklasse med Waad Al-Kateab
På engelsk / In English
Waad Al-Kateab fikk enorm oppmerksomhet for filmen «For Sama» i 2019, fra en Golden Eye pris i Cannes til BAFTA-priser, European Film Awards, priser på SXSW, Hotdocs, Sheffield og IDFA og mange flere, til en Oscar-nominasjon i 2020.
Waad Al-Kateab vil snakke om sine filmer «For Sama», «We Dare to Dream» og «Death Without Mercy». Hun vil fortelle om hvordan hun gikk fra å rapportere fra krigen i Syria som journalist til å lage «For Sama, i en krigssone, og lærte seg å lage film i prosessen. Deretter vil hun snakke om hvordan hun, med sin neste film, gikk over til å jobbe i et team og hvordan hun har brukt sin nye identitet som flyktning, etter Syria, som utgangspunkt for å forstå hvordan man representerer og skaper perspektiver på andres liv.
I sin nyeste film «Death Without Mercy» jobbet Waad uten selv å kunne være tilstede og måtte derfor samarbeide med filmskapere som var på stedet under og etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria i 2023.
I samarbeid med NFI.
NB: Mesterklassene med Waad Al-Kateab og Silje Evensmo Jacobsen er, pga finansieringen av disse, kun tilgjengelig for profesjonelle filmarbeidere. Du må kunne presentere deg i registrering og i døra med navn og tittel. Disse mesterklassene er ikke åpne for studenter med mindre de i tillegg har jobb i den profesjonelle filmbransjen. Resten av bransjeprogrammet er åpent for alle med billett/festivalpass.
Registrer deg som deltaker her: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScGgtbG4fJD6-mAneHcN7j4hDMvTL2j4C8uLi91znLRWeWP3w/viewform
15:00: Samtale:
Hva kan forskning tilføre dokumentartfilmfaget?
Hva betyr begrepet «kunstnerisk utviklingsarbeid» - og hvordan kan forskning bidra til å utvikle dokumentarfilmfaget?
Kan kunst gjøres til en akademisk disiplin - eller: Hva er det egentlig de driver med der oppe i Lillehammer?
Artistic research eller kunstnerisk utviklingsarbeid er begreper som stadig dukker opp i diskusjonene rundt Den norske filmskolen, og andre utdannelsesinstitusjoner som befatter seg med film og andre kunstneriske uttrykk. Den norske filmskolen har stipendiater som tar Phd utdanninger i ulike filmfag-fuksjoner, herunder dokumentarfilm, og flere av lærerne har kunstnerisk utvikling som en del av sitt arbeidsområde. Hvorfor det viktig at dokumentaren er av del av den kunstfaglige forskningen?
Hva betyr dette og hva kan det tilføre deg som filmskaper?
Med: Ane Hjort Guttu, kunstner og filmskaper.
KriStine Skaret, Stipendiat, Tv-skolen i Lillehammer/ Universitetet i Innlandet.
Lotte Mik Meyer, Professor, Den norske filmskolen/Universitetet i Innlandet.
Trond Lossius, Professor, Den norske filmskolen/Universitetet i Innlandet.
Jørn Mortensen dekan ved avdeling for kunst, design og medier ved Kristiania.
Lasse Gallefoss (moderator), Professor, TV-Skolen i Lillehammer/Universitetet i Innlandet.
16:15: Samtale:
Kreativ bearbeidelse av en virkelighet som ennå ikke har funnet sted.
KriStine Skaret presenterer sitt PhD-prosjekt i samtale med regissørene Anne-Liis Kogan og Hedda Kristine Bremset.
Moderator: Trond Lossius.
17:30: Samtale:
Festivalenes rolle for norsk dokumentarfilm.
Hvordan kan norske filmfestivaler bli en bedre og viktigere samarbeidspartner for norske filmers lansering og videre liv? Vi i HUMAN vil gjerne starte en samtale med den norske dokumentarfilmbransjen om hva som skal til for at norske festivaler skal bli gode plattformer for norske filmer. Hvordan skal vi legge opp strategien framover og hva bør vi satse på? Samtale med et panel og publikumsdeltakelse.
Med:
Ingvil Giske, produsent i Medieoperatørene.
Karianne Berge, produsent i Indiefilm.
Paul René Roestad, Nordic/Docs
Ketil Magnussen, festivalsjef Human.
Ingebjørg Aarhus Braseth, Norsk film- og bransjeansvarlig BIFF
18:15: Mingling i Vega Snackbar
----
Torsdag 13. mars
Vega Salongen
Språk: Norsk og engelsk
- 13:00: Mesterklasse med Silje Evensmo Jacobsen
- 14:30: Samtale: Jus og etikk i dokumentarfilm.
- 15:45: Mesterklasse med George Kurian.
- 17:00: Mingling i Vega snackbar.
- 19:00: Husfest på Vega Scene.
13:00: Mesterklasse med Silje Evensmo Jacobsen
Karakterutvikling og å filme mennesker i en traumatisk situasjon.
Silje Evensmo Jacobsen vant hovedprisen for beste internasjonale dokumentarfilm på Sundance-festivalen, Amanda-pris og HUMAN-prisen mm i 2024 med filmen «Ukjent landskap». Hun har tidligere blant annet laget filmen «Tro kan flytte fjell».
Silje Evensmo Jacobsen vil snakke om hvordan hun jobbet med karakterutvikling i filmen «Ukjent landskap» ved å oppdage/studere karakterenes/medvirkendes personligheter, særpreg og utviklingsprosesser og hvordan hun ønsket å formidle/visualisere dette i filmen. Hun vil også snakke om hvordan hun ivaretok familien og barn i en krevende periode, og hvilke etiske vurderinger hun måtte ta underveis.
Hovedfokus vil være på filmen «Ukjent landskap», men Silje vil også trekke fram arbeidet med filmen «Tro kan flytte fjell».
I samarbeid med NFI.
NB: Dette er et lukket arrangement for filmbransjen og krever deltakerregistrering. Mesterklassene med Waad Al-Kateab og Silje Evensmo Jacobsen er, pga finansieringen av disse, kun tilgjengelig for profesjonelle filmarbeidere. Du må kunne presentere deg med navn og tittel. Disse mesterklassene er ikke åpne for studenter med mindre de i tillegg har jobb i den profesjonelle filmbransjen. Det er mulig å registrere seg i døra hvis du har billett.
Registrering: https://forms.gle/W7P3QkTiuR49L9j36
Resten av bransjeprogrammet er åpent for alle med billett/festivalpass.
14:30: Samtale:
Jus og etikk i dokumentarfilm.
Festivalen viderefører suksessen fra 2024 med en ny utgave av seminaret «Jus og etikk i dokumentarfilm». Dokumentarfilmskaper Stine Skaret, Andreas Gjellebæk Sverdrup, journalist i VG, og advokat Tom Eilertsen vil utforske hvordan man kan identifisere og takle etiske dilemmaer man kan komme opp i når man skildrer andres virkelighet og hvordan man finner balansen mellom det redaksjonelle ansvaret og den kunstneriske friheten.
Hvor går grensene for hva vi kan tillate oss – og hva tillater loven?
Vi ønsker å skape et trygt rom der vi kan drøfte de faglige utfordringene vi står i, og få juristen og journalistens vurderinger av konkrete utfordringer fra aktuelle filmer.
Sitter du med en etisk utfordring som du lurer på om kan få konsekvenser – enten for deg som filmskaper eller for de involverte i filmen din?
Ta kontakt så kan vi kanskje bruke ditt eksempel. Kontakt KriStine Ann Skaret: [email protected]
15:45: Mesterklasse med George Kurian
På Engelsk / In English
Å jobbe med lokale team i internasjonale produksjoner
George Kurian er dokumentarfilmskaper og journalist som har jobbet i Syria, Afghanistan, Irak, Egypt, Israel, Palestina, Libanon, Somalia, Kenya, Etiopia, Tyrkia, India, Nepal og en rekke andre land. Hans prosjekt Vanishing Homelands var del av Veneziabiennalen i 2019 og filmen The Crossing fra 2016 gikk verden rundt og vant flere priser. Han har jobbet med dokumentarer innen en en rekke felt og blitt vist på BBC, Channel 4, National Geographic, Discovery, Animal Planet, ZDF, Arte, TV2 (Norge), DR og Doordarshan (India).
Å jobbe med lokale team og fotografer er en essensiell del av arbeidet for mange filmskapere, produsenter og organisasjoner. Filmskaper og fotograf George Kurian skal snakke om sine erfaringer med å jobbe med lokale team i internasjonale produksjoner. Hvorfor skal man jobbe med lokale team? Og hva bør du vite om deg selv som filmskaper når du skal jobbe remote med lokale team?
17:00: Mingling i Vega snackbar.
19:00: Husfest på Vega Scene.
---
Fredag 14. mars
Byens Tak
- 21:00: Festival fest på Byens Tak
---
Lørdag 13. mars
Vega Scene, Salongen
Språk: Norsk
- 18:30: Prisutdeling