Director Subina Shrestha
Year 2024
Runtime 1 h 20 min
Land Nepal, Storbritannia, Sør-Korea
Language nepalsk
Subtitles engelsk
Producer Rosie Garthwaite (Mediadante)

Synopsis

Nepals borgerkrig tok slutt i 2006, men ikke for Devi. Som mange andre, ble hun utsatt for seksuell vold under krigen. Nå kjemper hun mot landets makthaveres forsøk på å slette denne skamfulle delen av borgerkrigens historie.

I 1997, under den tiårige borgerkrigen i Nepal som drepte rundt 15.000 mennesker, ble 17 år gamle Devi Khadka anklaget for å være en rebell. Hun ble arrestert, og i varetekt ble hun torturert og voldtatt.

Nå, nesten to tiår senere, reiser hun rundt i landet og lytter til andre overlevere av seksuell vold. Samtidig som Nepals ledere forsøker å begrave den skamfulle sannheten om krigens voldtekter, bestemmer Devi seg for at hun ikke lenger kan være stille. Hun kjemper for anerkjennelse av og erstatning for krigsforbrytelsene som ble begått mot henne og andre kvinner. Men hennes hiphop-elskende datter vil helst at hun bare skal være en mor.

«Devi» er en kraftfull dokumentar. Filmen vant «The Edge of Impact»-prisen under Doc Edge-festivalen i New Zealand i 2024.

Etter visningen av «Devi» fredag 14. mars blir det en panelsamtale om rettferdighet, psykisk helse og rehabilitering for kvinner utsatt for seksualisert vold under borgerkrigen i Nepal.

Nepals borgerkrig tok slutt i 2006, men for mange overlevende etter krigsrelatert seksualisert vold fortsetter kampen for rettferdighet. Dokumentarfilmen «Devi» gir innsikt i denne kampen gjennom historien til Devi Khadka – en tidligere opprørssoldat, mor og overlevende. Mens makthavere forsøker å viske ut voldtekter fra krigens historie, blir Devis reise en del av en bredere bevegelse som krever anerkjennelse, ansvarliggjøring og erstatning for de tusenvis av kvinnene hvis lidelser lenge har blitt oversett.

I august 2024 vedtok Nepals myndigheter en ny lov om krigsrelatert seksualisert vold, en viktig milepæl i arbeidet for rettferdighet. For første gang har staten offisielt anerkjent overgrepene kvinnene ble utsatt for under krigen, og åpnet for at historiske voldtektssaker og seksualisert vold kan behandles rettslig. Siden loven ble vedtatt har tusenvis av kvinner stått frem for å fortelle sine historier og kreve rettferdighet, erstatning og retten til å leve med verdighet.

Sentrale spørsmål
Panelet vil belyse behovet for sannhet, rettferdighet og reparasjon for overlevende av seksualisert vold i krig. Noen av spørsmålene vi vil diskutere er:
· Hvilke hindringer møter overlevende når de søker rettferdighet og erstatning?
· Hvordan kan vi sikre ansvarliggjøring for å hindre straffrihet, som ellers sender farlige signaler for fremtidige konflikter?
· Hvorfor er psykisk helsestøtte avgjørende for overlevende, spesielt i en post-konflikt og rettferdighetskontekst?
· Hvordan kan fagbevegelse og sivilsamfunnsorganisasjoner bidra til likestilling og fred i oppbygningsarbeidet etter krig?
· Hvordan kan kvinners rettigheter, arbeidstakerrettigheter, fred og sikkerhet ivaretas for å unngå nye fremtidige konflikter?

Betydningen av psykisk helse og reparasjon
Tilgang til erstatning og oppreisning for overlevende av kjønnsbasert vold er avgjørende for å gjenopprette deres verdighet og integritet. Å anerkjenne disse overgrepene som alvorlige forbrytelser, som må adresseres gjennom sannhetskommisjoner, kan gi et grunnlag for overlevende til å gå videre. Likevel er rettferdighet og sannhet alene ikke nok, de må kombineres med reparative tiltak, inkludert rehabilitering som ivaretar fysiske, psykologiske og sosiale behov.

Retten til oppreisning og erstatning er en integrert rettighet som omfatter tilgang til rettferdighet, økonomisk kompensasjon og rehabilitering. Psykologisk støtte er særlig viktig, både umiddelbart etter volden, der det er mulig, og som en del av en langvarig tilhelingsprosess.

Panel: (med forbehold om endringer, andre kan tilkomme)
· Nora Sveaass, Mental Health and Human Rights Info (MHHRI), vil belyse den psykologiske påvirkningen av seksualisert vold i krig og betydningen av rehabilitering for å sikre rettferdighet og tilheling.
· Ida Oleanna Hagen, Forut, vil fremheve viktigheten av å støtte overlevende i å fortelle sine historier og hvordan deres stemmer kan forme rettferdighet og reparasjon i en post-konfliktsammenheng.
· Magnus Holtfodt, LO internasjonal avdeling, vil si noe hvordan kvinners rettigheter og arbeidstakerperspektivet i denne sammenheng er viktig for å bygge fred.

Denne samtalen gir en mulighet til å reflektere over de bredere konsekvensene av krigsrelatert seksualisert vold, nødvendigheten av en overlevendesentrert tilnærming til rettferdighet og det kollektive ansvaret for å støtte dem som er berørt. Gjennom anerkjennelse, ansvarliggjøring og omfattende rehabilitering, inkludert psykisk helsestøtte, kan vi arbeide mot rettferdighet, tilheling og varig fred.

I samarbeid med Mental Health and Human Rights Info (MHHRI), Forut og LO internasjonal avdeling.

Screenings

17:45

Vega Scene 2

Devi + Samtale: Rettferdighet og psykisk helse etter overgrep i krig

Film + Talk

fredag 14.3.
20:45

Vega Scene 3

lørdag 15.3.


Om regissøren
Subina Shrestha er en nepalesisk filmskaper og journalist. Dokumentarene hennes har blant annet handlet om moderne slaveri og borgerkrigen i Nepal. Nyhetsdekningen hennes for Al Jazeera om jordskjelvet i hjemlandet (2015) og dets etterspill ga henne flere priser, samt en Emmy-nominasjon.

Gallery