The Recovery Channel

Director
Ellen Ugelstad
Year
2023
Runtime
1 h 43 min
Languages
norsk
Country
Norge

Synopsis

På denne fiktive nyhetskanalen handler alle sakene om psykisk helse, menneskerettigheter og tvang.

Screenings

17:30
Vega Scene 3
tirsdag 5.3.
18:30
Cinemateket Tancred
lørdag 9.3.

Randi er nyhetsanker på The Recovery Channel. Hun leder sendinger, intervjuer fagpersoner og diskuterer i redaksjonsmøter. Mellom innslagene forsøker hun å få kontakt med søsteren Ylva, som er blitt så paranoid at hun nekter å forlate leiligheten.

«The Recovery Channel» er et personlig og politisk prosjekt. Filmen er basert på filmskaper Ellen Ugelstads egne erfaringer som pårørende i over 25 år. Det er en hybridfilm med innslag av både fiksjon og virkelighet, om mennesker i møte med følelsesløse systemer.

Filmen vises i samarbeid med Fritt Ord.


HUMAN Live
Etter visningen på Vega tirsdag 5. mars, blir det panelsamtale i salen:

Trenger vi et paradigmeskifte innen psykiske helsetjenester?

Hvorfor bruker Norge mer tvang enn andre? FN mener vi trenger et paradigmeskifte innen psykiske helsetjenester. Hva er alternativene? Hvordan ser fremtidens psykiske helsetjenester ut? Norge har internasjonale forpliktelser, hvordan jobbe mer i tråd med dette?

Tidligere spesialrapportør i FN, psykiater Dainius Pūras, argumenterer for en full endring i måten vi kollektivt forstår og griper inn i spørsmål knyttet til psykisk helse. Alternativer til dagens praksis har eksistert parallelt med konvensjonelle behandlinger i tiår. Disse har endret liv og samfunn uten å ty til tvang eller andre former for vold, samtidig som de imøtekommer behovene til enkeltpersoner og grupper.

Disse alternativene har vist en dyp forpliktelse til menneskerettigheter, verdighet og ikke-krenkende praksiser. En slik endring mot rettighetsbaserte alternativer krever dristige og modige handlinger fra maktens korridorer, fra både politikere og fagfolk.

Hvordan kan vi erstatte utdaterte behandlingskonsepter med psykososial omsorg og støtte i lokalsamfunnet og på primærhelsetjenestenivå?


Panel:
- Mette Ellingsdalen, leder Landsforeningen We Shall Overcome (WSO)

- Guri Hestflått Gabrielsen, Fagdirektør Likestilling- og diskrimineringsombudet

- Ellen Ugelstad, filmskaper og pårørende, regissør for «The Recovery Channel»

--Didrik Heggdal, psykologspesialist

- Moderator: Erik Wold


Arrangementet er i samarbeid med Twentyone Pictures.


Om regissøren
Ellen Ugelstad er en norsk filmskaper og produsent. Filmene hennes strekker seg fra dokumentar til fiksjon og utforsker tematikk som normalitet og galskap, makt og avmakt, syk og frisk. «Indian Summer» (2011), om hennes bror som lever med schizofrenidiagnose, ble nominert til Nordic Dox Award på CPH:DOX og Gullruten for beste regi og dokumentar. Kortfilmen «Møterommet» (2017) vant beste manus på Kortfilmfestivalen.

Gallery