Bransjeprogram

Bransjeprogram på HUMAN 2024

 

Human skal være et viktig møtested for norsk dokumentarbransje, og med hele 16 norske regissører som aktivt deltar i årets program er det Oslos største arena for ny, norsk dokumentar. 

I årets bransjeprogram på Human fokuserer vi blant annet på fortellerperspektivet gjennom samtaler og mesterklasser. Hvordan fortelle andres historier? Hvordan formidle den tette, nære historien og samtidig den store konteksten? Og hvordan formidle klimaendringer gjennom dokumentarfilm? Med store, prisvinnenede danske navn som Simon Lereng Wilmont, Emil Langballe og Andreas Dalsgaard er det også et fokus på dansk dokumentarfilm som er i vinden for tida. 

I tillegg retter vi søkelyset mot grensen mellom juss og etikk i dokumentarfilm, og får høre erfaringene med å bli virvlet inn i Oscar-løpet som dokumentarist. 

 

Program:

 

Juss og etikk i dokumentarfilm

Tirsdag 5.03
15:00, Vega 3

Hva er aktuelle problemstillinger for dokumentarfilmskapere og forholdet mellom juss og etikk? Hva er etisk problematisk og hva er juridisk problematisk?

Med:

  • Stine Skaret, produsent Stray Dogs og PhD-stipendiat ved Høgskolen Innlandet
  • Tom Eilertsen, Advokat, Bull & Co Advokatfirma med lang erfaring med juridiske problemstillinger innen filmproduksjon. Styreleder i Stiftelsen Festivalkontoret, Kortfilmfestivalen og FilmReg, samt styremedlem i Vega Scene AS
  • Jonas Brenna, innkjøper og produsent for Aftenposten TV

Dette arrangementet er i samarbeid med Bull & Co Advokatfirma,  TV-skolen - Høgskolen i Innlandet, Aftenposten TV og Stray Dogs Norway. Arrangementet er gratis. Møt opp i god tid før arrangementsstart. Det er første mann til mølla!

 

Mesterklasse med Emil Langballe 

Onsdag 6.3
19:00, Vega Salongen
Språk: Dansk


Det nære og intime i de store samfunnskritiske historiene

Den danske regissøren og filmfotografen Emil Langballe er kjent for sine nære og intime portretter. Gjennom sine prisvinnende filmer har han vist hvordan man gjennom det personlige, kan belyse en større og mer kompleks helhet. 
Hvordan kan filmspråket best engasjere og bevege sitt publikum? Hva er nøkkelen til å balansere forholdet mellom det intime og personlige og det politiske og samfunnskritiske? Hvordan unngår man å miste helheten og fortellerkraften, og hvordan klarer man som en utenforstående filmskaper å gjøre en kompleks og langvarig konflikt forståelig for et bredt publikum? 

Emil kommer til HUMAN for å dele av sine erfaringer og metoder og trekke frem eksempler fra sine arbeider. Etter mesterklassen vises Emils nyligste film, «Theatre of Violence» (2023), på Vega Scene. Filmvisningen er tilgjengelig for alle publikummere.

Filmbiografi:
«The Wait» (2016)
«Q’s Barbershop» (2019)
«A Married Couple» (2019)
«Theatre of Violence» (2023)


Dette er et lukket arrangement for filmbransjen og krever deltakerregistrering. Du kan registrere deg på forhånd her eller i døra.

Dette arrangementet er i samarbeid med NFI og Mirage.


Mesterklasse med Simon Lereng Wilmont 

Lørdag 9. mars
14:00, salongen, Vega scene


Hvordan tilnærmer man seg og ivaretar andre menneskers historier som filmskaper?

Den danske dokumentarregissøren Simon Lereng Wilmont har blant annet vunnet regiprisen på Sundance og ble Oscar-nominert for «A House Made of Splinters» (2022). Han kommer til HUMAN for å holde mesterklasse om sin tilnærming til historiene og menneskene i sine filmer, om metode og prosess, og hans tanker om eget ståsted og perspektiv som filmskaper. Det er åpent for deltakerne til å stille så mange spørsmål som mulig, siden det er nok monologer i verden som det er.


Om regissøren:
Simon Lereng Wilmont er født og oppvokst i Danmark. Han ble ferdigutdannet som dokumentarfilmregissør ved Den Danske Filmskole i 2009. Wilmonts første film, «The Distant Barking Of Dogs» (2017), har vunnet mer enn 35 internasjonale filmpriser, inkludert Best First Appearance ved International Documentary Film Festival Amsterdam. Filmen ble også satt på kortlisten for både en Oscar og en Emmy, og den vant også en Peabody-pris. Simons neste film, «A House Made Of Splinters», hadde premiere ved Sundance Film Festival, der den vant Best Directing Award. Filmen er vist over store deler av verden, og den ble også nominert til en Oscar.


Dette er et lukket arrangement for filmbransjen og krever deltakerregistrering. Du kan registrere deg på forhånd eller i døra.
Dette arrangementet er i samarbeid med NFI og Mirage.

 

Oscar-erfaringer fra dokumentarister

Lørdag 9. mars
15:15 Salongen, Vega Scene


Hva er betydningen av Oscar for dokumentarfilm? Hvordan er det å være i et Oscar-løp?
Vi har samlet et panel med erfaringer fra Oscar, som skal snakke om deres erfaringer, tips og triks, advarsler og formaninger.

Panel:

  • Simon Lereng Wilmont, regissør «A House Made of Splinters», nominert til Oscar for beste dokumentar i 2023
  • Anders Sømme Hammer, regissør «Do Not Split», nominert til Oscar for beste kortdokumentar i 2021
  • Ingvil Giske, produsent i Medieoperatørene for «Kunstneren og Tyven», shortlistet til Oscar for beste dokumentar.
  • Moderator: Eirin Gjørv


Dette er et lukket arrangement for filmbransjen og krever deltakerregistrering. Du kan registrere deg på forhånd her eller i døra.
Dette arrangementet er i samarbeid med NFI og Mirage.

 

Prisutdeling

Lørdag 9. mars
18:30 Salongen, Vega Scene


HUMAN ønsker inviterte velkommen til prisseremonien i Salongen på Vega Scene.


Her skal vi dele ut HUMAN Rights Human Wrongs Award for beste menneskerettighetsfilm og HUMAN-prisen for beste norske dokumentar. 


Etter prisutdelingen oppfordrer vi alle til å bli igjen i salongen og feire med oss med konsertdokumentaren «Stop Making Sense», hvor gulvet er ryddet, baren inne i Salongen er klar og alt er tilrettelagt for å få en uforglemmelig kveld med Talking Heads!


Inngang per invitasjon.

 

Nye klimafortellinger: Film + samtale

Søndag 10. mars
15:30, Vega 3

Klimaendringene er her, nå. Det er også dokumentarfilmene om dem. 

Klimafilmer handler ikke lenger om å bevise at klimaendringer skjer, men om hvordan klimaendringene påvirker oss, livene vi lever og samfunnet vårt. 

HUMAN IDFF viser dokumentaren «As the Tide Comes In», om en tidevannsøy i Danmark som påvirkes kraftig av klimaendringer. Hvor lenge kan de 27 øyboerne bli værende? 


Etter filmen får du møte nordiske dokumentarfilmskapere som på hver sin måte forteller om livet i en varmere verden. 

Hva vil de med filmene sine? Hvordan og hvorfor dokumenterer de klimaendringenes konsekvenser? Hvordan forsøker de å fortelle om klima på nye, engasjerende måter?

Panel:

  • Andreas Dalsgaard, produsent i Elk Films for «As The Tide Comes In»
  • Sarah Winge-Sørensen, impact produsent for «Sau»
  • Moderator: Anne Gerd Grimsby Haarr

Denne samtalen krever billett til visningen av «As the Tide Comes In».