In the Rearview

Skąd dokąd
Director
Maciek Hamela
Year
2023
Runtime
1 h 25 min
Land
Polen, Ukraina, Frankrike
Premiere
Oslopremiere

Synopsis

En viktig påminnelse om at de som flykter, er helt vanlige folk med sorger, gleder, relasjoner, håp og drømmer.

Screenings

17:00

Vega Scene 1

onsdag 6.3.
In the Rearview + Samtale: Barns rettigheter i krig og konflikt
17:00

Vega Scene 1

In The Rearview + samtale: Barns rettigheter i krig og konflikt

onsdag 6.3.
16:30

Cinemateket Lillebil

In the Rearview + Samtale: Krigens kontinent

søndag 10.3.

I bilen til Maciek er det åtte seter. De fylles jevnlig med mennesker som flykter fra Ukraina til Polen, Frankrike og Tyskland. Mens kameraet går, forteller familier og fremmede om livene sine, dyrene de har forlatt og bombene de har sett.

«In the Rearview» er et slags kammerspill i en ærlig, intim og hjertevarm bil. Noen ganger ser du utover, mot ødelagte veier, landminer og knuste bygg. Resten av tiden ser du innover, mot ansikter og kropper som minner om dem du kjenner fra ditt eget liv. Det er en minimalistisk og slagkraftig dokumentar, som gir innblikk i det tunge valget om å bli eller flykte.


HUMAN Live
Etter visningen på Vega onsdag 6. mars, blir det panelsamtale i sal 1:

Barns rettigheter i krig og konflikt

Samfunn, humanitære organisasjoner, regjeringer og fagfolk må forberede seg på å håndtere barns ulike umiddelbare og langsiktige traumereaksjoner. Et fokus på å bygge opp barns motstandskraft er en nøkkelstrategi for å håndtere og redusere de langvarige virkningene av traumer i krig og konflikt.

Hvordan kan hjelpere og omsorgspersoner skape trygge rom og gi støtte som vil hjelpe barnet med å utvikle seg videre?

Hvordan kan vi øke bevisstheten og forståelsen av de psykologiske, fysiske og fremtidige konsekvensene barn opplever i krig? Hvilke tiltak kan vi gjennomføre for å styrke kravet om respekt for barns rettigheter?


Panel:
- Emad Al-Rozzi, ergoterapeut og universitetslektor ved OsloMet.

- Alexander Tymczuk,norsk-ukrainsk samfunnsviter. Doktoravhandlingen hans omhandler avstandsomsorg i ukrainske transnasjonale familier og ulike forståelser av «god barneomsorg» i en kontekst der barn etterlates i Ukraina mens foreldrene reiser utenlands for å finne arbeid.

- Helen Christie, er klinisk psykolog, spesialrådgiver og tidligere direktør ved RBUP Øst og Sør – Regionsenter for barn og unges psykiske helse

- Moderator: Nora Sveaass, psykolog og professor emerita ved Psykologisk Institutt (UiO). Hun forsker på flyktninger, menneskerettsbrudd og psykologiske konsekvenser av tortur og vold, samt behandling og rehabilitering av ofre for tortur og vold, herunder kvinner utsatt for seksuell vold i krig og konflikt.

Arrangementet er i samarbeid med MHHRI og UiO Psykologisk institutt.Visningen på Cinemateket søndag 10. mars, introduseres med samtale:

Krigens kontinent

Forfatter Sylo Taraku kommer for å snakke om boken «Krigens kontinent», som kom ut i 2023.
Samtalen blir ledet av Ingerid Salvesen.

Arrangementet er i samarbeid med Tankesmien Agenda.


Om regissøren
Maciek Hamela er en polsk regissør, manusforfatter og produsent. «In the Rearview» er hans første langfilm, og den er blitt kortlistet til årets Oscar-utdeling, under kategorien beste dokumentar.

Gallery