Máhccan - Homecoming

Máhccan
Director
Anssi Kömi, Suvi West
Year
2023
Runtime
1 h 16 min
Languages
finsk, nordsamisk
Country
Finland, Norge

Synopsis

Finske samer skal endelig få tilbake deler av sine forfedres arv, men kan returnerte gjenstander hjelpe med å takle og bearbeide generasjonell sorg?

Screenings

21:00
Vega Scene 2
finsk, Sami
tirsdag 5.3.
18:45
Cinemateket Lillebil
finsk, Sami
søndag 10.3.

Museumsverden har de siste årene stått i debatter om kulturelt mangfold, kolonialisme, eierskap og forsoning. I 2021 vedtok det finske nasjonalmuseet som en pioner, å returnere tusenvis av samiske bruksgjenstander. Fremdeles ligger hellige objekter låst inne i museer rundt om i Europa.

«Homecoming» er en dypt personlig dokumentar som tar deg bak museumsmonterne og med på en visuell, filosofisk og åndelig reise. Filmskaper Suvi West tar for seg samenes blodige fortid og stiller seg spørsmålet; Hvordan kan man tildele en felles tilgivelse og gi slipp på kollektive traumer?

Om regissørene
Suvi West er en finsk-samisk regissør og manusforsfatter. Hun har regissert flere kortfilmer og dokumentarfilmer, inkludert «Me and My Little Sister» (2016) og «Eatnameamet - Our Silent Struggle» (2021). I 2019 ble hun valgt ut som en av regissørene til stede på Venezia-biennalen i Finlands paviljong.

Anssi Kömi er en finsk regissør, filmfotograf, skuespiller og klipper. West og Kömi har samarbeidet på flere filmer de siste årene. «Homecoming» er deres tredje prosjekt sammen og hans første med co-regi.

Gallery