Motherland

Director
Hanna Badziaka, Alexander Mihalkovich
Year
2023
Runtime
1 h 32 min
Land
Sverige, Ukraina, Norge

Synopsis

Den brutale militærkulturen i Belarus splitter befolkningen. Unge flykter landet, mødre frykter for sønnene sine og demonstranter blir banket på åpen gate.

Screenings

17:45

Vega Scene 2

onsdag 6.3.
21:00

Vega Scene 2

fredag 8.3.

I 2020 må Nikita melde seg til obligatorisk militærtjeneste. Samtidig reiser Svetlana landet rundt for å samle historier som minner om hennes; sønnen ble funnet hengt på militærbasen han tjente ved. Hun hevder han døde som et resultat av «dedovshchina», en militærpraksis som bruker vold og mobbing til å forme soldatene.

I «Motherland» hopper man hardt mellom rave i betonghager til sivile slått ihjel med batonger. Med imponerende kameraføring og nære observasjoner, får man et intenst blikk på tilstanden til et postsovjetisk samfunn.

Filmen vises i samarbeid med Fritt Ord.


HUMAN Live
Visningen på Vega onsdag 6. mars introduseres av Aliaksandra Safonova fra Den norske Helsingforskomité.


Om regissørene
Alexander Mihalkovich er belarusisk-ukrainsk regissør og produsent. I 2018 debuterte han med dokumentarfilmen «My Granny from Mars», som turnerte på flere filmfestivaler.

Hanna Badziaka er en journalist fra Belarus, med god erfaring med videoreportasjer og senere regi og manus på flere kortdokumentarer. «Motherland» er hennes langfilmdebut.

Gallery