Rejeito

Director
Pedro de Filippis
Year
2023
Runtime
1 h 15 min
Languages
portugisisk
Country
Brasil, USA
Premiere
Norgespremiere

Synopsis

Damkollaps truer millioner av innbyggere i Brasil. Mens en rådgiver forsøker å konfrontere staten, lever lokalbefolkningen med konstant trussel mot hjemmene sine.

Screenings

19:00
Vega Scene 2
tirsdag 5.3.
19:00
Cinemateket Lillebil
onsdag 6.3.

De siste årene har to gruvedemninger i Minas Gerais kollapset og forårsaket en av Brasils største miljøkatastrofer. Flere hundre er døde, to elver er blitt til gjørme og havet fylt med rejeito; giftig avfallsmateriale fra jernmalmutvinning. Begge demningene var vurdert som trygge av staten, og med 354 resterende demninger står millioner av liv på spill.

«Rejeito» er en visuelt slående og urovekkende dokumentar som følger ulike individer påvirket av katastrofen. Fra Teca som prøver å ansvarliggjøre myndighetene og de multinasjonale gruveselskapene via statens miljøråd, til João som har fotografert demningen ved huset sitt de siste 20 årene. Om den brister vil 14 000 bli begravd på sekunder.


HUMAN Live
Visningen på Vega tirsdag 5. mars, introduseres av André Kraemer Góes fra Latin-Amerikagruppene (LAG).


Om regissøren
Pedro de Filippis er en filmskaper fra Belo Horizonte i Brasil. Han har tidligere regissert flere kortdokumentarer og i 2021 ble han nominert til fremadstormende filmskaper av Netflix og IDA. «Rejeito» er hans første langfilm og er en forlengelse av hans forskning på postkolonialismen.

Gallery