Machines

Director
Rahul Jain
Year
2016
Runtime
1 h 15 min
Languages
hindi
Country
India, Tyskland, Finland

Synopsis

Et tilbakeblikk på en dokumentar som tok oss med inn i den dampe og dunkle labyrinten på innsiden av en enorm tekstilfabrikk i India.

Screenings

17:00
Vega Scene 3
torsdag 7.3.

På denne fabrikken jobber alle minst 12 timer per vakt, uansett om du er barn eller voksen. Lønna er dårlig og arbeidet er tungt. Maskiner durer konstant i bakgrunnen og mangel på sollys får dagene til å føles endeløse.

I «Machines» observerer vi arbeidernes liv, lidelse og miljøet de føler seg fanget i. Med et sterkt visuelt språk og intime intervjuer forteller regissør Rahul Jain historier om ulikhet, undertrykkelse og det enorme skillet mellom rik og fattig i India.


HUMAN Live
Etter visningen blir det panelsamtale i salen:

Det finnes dårlige klær

Husker du bildene fra bergene av dumpa klær i Atacamaørkenen i Chile? Fra da tekstilfabrikken Rana Plaza kollapset over tusenvis av tekstilarbeidere? Vil du vite mer om klærne du går i og hva du kan gjøre for å bidra til en klesindustri som er mindre skadelig for miljø og mennesker?

Bli med på kræsjkurs i tekstilindustrien med Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Riise jobbet selv i H&M som tenåring, nå leder hun den norske organisasjonen som kanskje har jobbet lengst for å bedre tekstilarbeidernes kår - altså de som lager de klærne du og jeg går i. Hvem er de og hvordan jobber de? Hvordan produseres egentlig en t-skjorte eller bukse i dag? Hvilke klær er mest miljøvennlige? Har det noe å si hva og hvor du kjøper?

Etterpå møter du Zehra Khan, leder av Home Based Women Workers Federation i Pakistan. Hun har vært en drivkraft for å få plass Accord - en sikkerhetsavtale for kles- og tekstilfabrikker i Pakistan.

Med:
- Anja Bakken Riise, leder Framtiden i våre hender

- Zehra Khan, leder av Home Based Women Workers Federation i Pakistan

- Moderator: Anne Gerd Grimsby Haarr


Arrangementet er i samarbeid med Framtiden i våre hender.


Om regissøren
Rahul Jain er en indisk regissør som vokste opp i Himalaya. «Machines» var hans debutfilm og hadde sin verdenspremiere under filmfestivalen IDFA. I ettertid har han regissert dokumentaren «Invisible Demons» (2021), om Indias voksende klimakrise.

Gallery