Hollywoodgate / The Takeover + samtale: Afghanistan - hva nå?

Runtime
30 min

Synopsis

Dobbeltvisning og samtale om Talibans gjenerobring av Afghanistan.

Screenings

14:00

Vega Scene 3

lørdag 9.3.

Denne samtalen krever billett til visningen av hovedfilmen «Hollywoodgate».


Hva har skjedd i Afghanistan siden Talibans overtagelse?

Filmene «The Takeover» og «Hollywoodgate» tar for seg ulike perspektiver på hva som skjedde under og etter Talibans gjenerobring av makten i 2022. Hva er situasjonen nå, og hva kan være veien videre?

Mellom visningene av de to filmene blir det samtale mellom regissør av «The Takeover», Anders Hammer, og Ragnhild Sørheim fra Afghanistankomiteen.

Det blir servering av afghansk te og snacks.


The Takeover
«The Takeover» er filmet mellom 2021 og 2022, mens Taliban tok tilbake kontrollen over Afghanistan. Her dokumenteres landets raske omveltning til et militærregime, og alle kvinnene som nekter å miste rettighetene sine.

Regissør Anders Hammer følger kvinnelige protestanter, håndhever av Taliban-styret og samler inn den blandede responsen fra befolkningen over hele landet, fra når et regime tar slutt og et annet tar makten. Filmen vant juryprisen ved dokumentarfilmfestivalen i Sheffield i 2023.


Hollywoodgate
Dagen etter USA forlater Afghanistan, ransaker Taliban CIA-basen Hollywoodgate. Her er det blitt etterlatt fly, helikopter, våpen og tonnevis av militærutstyr. Filmskaperen Imbrahim får utrolig nok tillatelse til å fotfølge kommandøren Malawi Mansour og fanger det første året av invasjonen, hvor Taliban brått går fra geriljabevegelse til militærregime.

«Hollywoodgate» er en dokumentar på grensen til det absurde. Mens talibanere torturerer sivile og innskrenker kvinners rettigheter, har de også diskusjoner om 10-gangen og behovet for flere blomster på militærbasen. Dette er et helt unikt innsyn i maktspillet og propagandastrategien til viktige aktører i Taliban.


Dette arrangementet er i samarbeid med Afghanistankomiteen.