Er sanksjoner mot Israel veien å gå?

Runtime
1 h 0 min
Languages
norsk

Synopsis

Panelsamtale om hvorfor det er så vanskelig å innføre sanksjoner mot Israel, og hvordan vi i Norge kan sikre at vi ikke bidrar til okkupasjonen.

Screenings

17:30
Vega Salongen
torsdag 7.3.

Israel bomber nå Gaza sønder og sammen. I 16 år har Gaza vært under en blokade som har ført til store humanitære lidelser og brudd på menneskerettighetene.

Samtidig har Israel gjennom flere tiår med kontinuerlig bygging og ekspansjon av de ulovlige bosettingene og tilhørende infrastruktur på palestinsk land, utvidet sin kontroll over de palestinske områdene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Alt dette gjør en rettferdig fredsløsning mer og mer umulig.

Hvorfor er det så vanskelig å innføre sanksjoner mot Israel, når det var en umiddelbar enighet om å innføre sanksjoner mot Russland etter angrepet på Ukraina? Hva slags sanksjoner vil være mest nyttige og hva er mulig å få til?

Hvordan kan man innføre sanksjoner på en måte som ikke rammer den jevne israeler, men rammer staten Israel, bedrifter, investorer, kulturinstitusjoner og akademiske læresteder som bidrar til at okkupasjonen fortsetter? Har Norge noe å lære av EU når det kommer til hvordan vi forholder oss til sanksjoner av selskap som støtter opp under okkupasjonen?

I dette panelet vil vi også se på hva vi som enkeltpersoner i Norge kan gjøre for å sikre at vi ikke bidrar til den israelske okkupasjonen. Vi vil komme inn på om det er mulig å hindre at norske våpen brukes mot sivile i Gaza, og vi vil snakke om hvordan norske organisasjoner, fagbevegelsen, selskaper og institusjoner kan ta egne valg om å ikke bidra til okkupasjonen og bidra i den boikott, deinvesterings- og sanksjonsbevegelsen (BDS) som det palestinske sivilsamfunnet oppfordrer til.

Panel:
Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk folkehjelp
Liv Tørres, leder for LOs internasjonale avdeling
Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved PRIO
Moderator: Ingeborg Moa, leder for Det norske menneskerettighetsfondet

Arrangementet er åpent for alle.

Dette arrangementet er i samarbeid med LO, Norsk Folkehjelp, Palestinakomiteen og Masahat.