VR-utstilling: Kinas interneringsleirer

Runtime
1 h 0 min

Synopsis

Bruk VR-briller til å komme på innsiden av de brutale interneringsleirene Kina utsetter uiguerne for.

Screenings

15:00

Cinemateket Veiveiseren

lørdag 9.3.
13:00

Cinemateket Veiveiseren

søndag 10.3.

En VR-opplevelse hvor VR-briller er tilgjengelig for publikum til å selv se Kinas interneringsleire for uigurer.

Det kinesiske regimet har lenge forfulgt den tyrkisktalende befolkningen i Øst-Turkistan – uigurene. Det siste tiåret har de blitt masseinternert i konsentrasjonsleirer og utsatt for tvangsarbeid.

Regimet vil at de gir avkall på sin identitet og bør i stedet ta på seg den nasjonale identiteten som er basert på Han-kineserne. Morsmålsopplæringen ble fjernet i utdanningssystemet, og de er også frarøvet retten til å praktisere sin egen religion. Nesten alle aspekter av livet deres har vært begrenset. Uiguriske kvinner er blitt utsatt for genocidal politikk – tvangsprevensjon, tvangssterilisering og tvangsaborter.

Etter Holocaust ropte det internasjonale samfunnet: «Aldri igjen». Likevel, til tross for den internasjonale kritikken, fortsetter det kinesiske regimet med omformingen av uigurene.

Grusomhetene er blitt kjent for verden i form av vitneforklaringer, rapporter og statistikk. Uyghur Transitional Justice Database (UTJD) har imidlertid jobbet med 3D-modellering av interneringsleirene basert på vitnesbyrd, satellittbildeanalyser og lekkede myndighetsdokumenter. De har forsøkt å skildre det kinesiske regimets grusomheter gjennom virtuelle opplevelser.

VR-briller er tilgjengelig i Cinematekets andreetasje for publikum med instruktører fra UTJD tilstede. I VR-opplevelsen er det fem ulike scener fra interneringsleirene som kan utforskes. For de som ikke ønsker å bruke VR-brillene kan man som publikummer observere på en skjerm hva som ses inne i VR-brillene.

VR-opplevelsen er tilgjengelig
Lørdag 9. mars: 15.00 - 21.00
Søndag 10 mars: 13:00 - 18:15