Gjenferd: Dette er ikke forenelig med menneskets sjel

Runtime
2 h 0 min

Synopsis

Iscenesatt lesning av tekster fra Gaza, samt utdrag fra den internasjonale domstolen i Haag.

Screenings

19:00

Vega Teaterscenen

torsdag 7.3.

Arven til det palestinske folket innebærer erfaringer med fengsling uten anklager og dom, tortur, etnisk rensning og massakre. I oktober 2023 startet et av de mest brutale angrepene på en sivilbefolkning i nyere tid; på det mest intense ble ett palestinsk barn drept hvert tiende minutt.

Angrepet pågår fortsatt.

I skyggen fra folkemordet forsøker den palestinske scenekunstneren Ali Abu Yassin å sette ord på virkeligheten han befinner seg i. Det gjør også forfatter og nåværende kulturminister i PA, Atef Abu Saif – han fører en detaljert dagbok over et folkemord.

I «Gjenferd: Dette er ikke forenelig med menneskets sjel» kontrasteres ordene fra Gaza med verdens avmålte respons til de voldsomme drapstallene, utslettelsen av hele bydeler og en intendert humanitær katastrofe. De ulike språkkroppene møtes i den internasjonale domstolen i Haag.

Etter at «Israel har gjort seg ferdig» kan ingen kan si at de ikke visste. Hvem er vi, som enkeltmennesker og kollektiv, når vi lar et anklaget folkemord pågå?

-----

Ettersnakk: IDENTITET OG KULTURARV
Hvilke langsiktige konsekvenser kan målrettede, systematiske forsøk på utslettelse av en folkegruppe ha – både individuelt og kollektivt, lokalt og internasjonalt? Og hvordan ivaretar og videreutvikler man identitet, selvforståelse og minner i lys av et pågående folkemord?

Nadim Khoury, forsker og professor i internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet, i samtale med Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen i Norge.

Samtalen gjennomføres i samarbeid med Palestinakomiteen i Norge.

------

Ali Abu Yassin er skuespiller, regissør og dramatiker, født og bosatt i Shufat flyktningleir i Gaza by. Han regisserte sitt første stykke, The Clown, i 1994. I samarbeid med Ashtar Theatre (Ramallah, Jerusalem, Gaza) regisserte han The Gaza Monologues i 2010. Han var en av grunnleggerne og driverne av Al Mishal Cultural Centre i Gaza, hvor han underviste både barn og unge i teater, samt satte opp både egne forestillinger og gjestespill. I de siste årene har han primært jobbet som skuespiller i TV drama, og har også hatt eget kulturprogram på Palestine National TV. Fra 2000 frem til i dag har han regissert og spilt i over 40 teaterstykker, samt undervist over 200 skuespillere.

Yassins siste store produksjon var The Photographer – et monologteaterstykke skrevet av Atef Abu Saif. Forestillingen hadde premiere i 2016 og ble spilt for fulle hus i to år på Al Mishal Cultural Centre – helt til kulturhuset bombet og ødelagt av israelske raketter.

Trine Wiggen er skuespiller, ansatt ved Nationaltheatret.

Vibeke Harper er kunstner og oversetter, og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger.

Marius Kolbenstvedt er skuespiller og regissør, og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger.

Nadim Khoury er forsker og professor ved Høgskolen i Innlandet.

Line Khateeb er leder for Palestinakomiteen i Norge.


Motforestillinger
Arrangementet inngår i kunstscenen Motforestillingers I LOVE GAZA-program under HUMAN IDFF, og gjennomføres i samarbeid med Vega Scene.

Støttet av Fritt ord, Kulturrådet og FFUK.

Motforestillinger har samarbeidet med HUMAN IDFF og Vega Scene om Palestina-program siden 2019.

I 2024 rettes fokus mot Gaza, med et nært blikk på kunstens betydning under et anklagd folkemord.