A Human is a Human

Runtime
2 h 30 min

Synopsis

Filmvisning av dokumentarfilmen «Root» av Mustafa Nibh, etterfulgt av samtale om Gaza.

Screenings

15:00

Vega Teaterscenen

lørdag 9.3.

I filmen «Root» blir vi kjent med et ektepar som begge kom til Gaza som flyktninger i 1948. Vi følger deres historie og liv i Gaza og blir kjent med deres familie, som bor spredt i hele verden.

Filmen gir et rom for å forstå og snakke om det som skjer i Gaza i dag.

Etter filmvisning innleder kunstnerne Motaz al Habbash og Marie Skeie en felles og åpen samtale om det som skjer i Palestina, og hvordan vi kan beholde vår menneskelighet i en verden røvet av rettferdighet og verdighet.

Samtalen med publikum tar utgangspunkt i filmen «Root» og de spørsmålene den stiller i lys av det som skjer i Gaza nå.

Som i filmen kan Gaza lære oss mye om hva det er å være menneske. Vi håper det gir rom for å dele noe av det vi bærer på og kan være et felleskap vi trenger når sorgen over det som foregår ikke alltid kan uttrykkes med ord.

Etter samtalen blir det enkel servering av palestinsk mat og mingling i foajeen.

-----

Motaz Al Habbash er en kunstner, kurator og produsent. Han ble født i Gaza, men har nå etablert seg i Norge gjennom en rekke prosjekter, både i samarbeid med andre og egeninitierte prosjekter. En stor del av hans praksis handler om å skape møteplasser på tvers av kulturer og ulike institusjoner og personer, som i kunst og kulturprogrammet Det er hardt å være araber og nettverk og mentorprogrammet Her og der. I 2022 ledet han en kunstneroppholdsprogram i samarbeid med Praksis Oslo og PRIO, med kunstnere fra konfliktområder.

Marie Skeie er ph.d.-kandidat på Universitetet i Sørøst Norge. Hun er en kunstner med bakgrunn i tekstil og med en master i kunst og offentlig rom. For tiden jobber hun med forskningsprosjektet «Colours of Gaza» der hun tar med sin kunstneriske praksis med plantefarging inn i en barnehage i Gaza. Hun har erfaring som kunstner, forsker, kurator og produsent, ofte med prosjekter i offentlig rom. Interessen for kollektive prosesser og kunstnerisk samarbeid har ført til at hun enten har initiert eller deltatt i prosjekter som Her og der (2017 – pågående), The Stitch Project (2012- pågående) og (F)jorden (2022).

Det er hardt å være araber er et prosjekt initiert av Motaz al Habbash. Gjennom prosjektet ønsker vi at nordmenn og andre blir kjent med arabisk kultur og samfunn gjennom blant annet musikk, kunst, film og språk.

Mustafa Nabih er filmskaper fra Gaza. Han har laget flere filmer som har blitt vist internasjonalt, blant annet på Aljazeera, som «Stronger Than Words» om døvemiljø i Gaza.

-----


Motforestillinger
Arrangementet inngår i kunstscenen Motforestillingers I LOVE GAZA-program under HUMAN IDFF, og gjennomføres i samarbeid med Vega Scene.

Støttet av Fritt ord, Kulturrådet og FFUK.

Motforestillinger har samarbeidet med HUMAN IDFF og Vega Scene om Palestina-program siden 2019.

I 2024 rettes fokus mot Gaza, med et nært blikk på kunstens betydning under et anklagd folkemord.