Kortfilmprogram

Runtime
1 h 35 min
Languages
norsk, engelsk, tysk, ukrainsk

Synopsis

I samarbeid med Kortfilmfestivalen: Seks effektive og slagkraftige kortdokumentarer fra Norge, Storbritannia, Tyskland, USA, Belarus og Ukraina.

Screenings

15:30
Cinemateket Lillebil
lørdag 9.3.
17:30
Vega Salongen
søndag 10.3.

Temaet spenner fra boligpolitikk på Grünerløkka til krigen i Ukraina. Du vil få oppleve både trollbindende monologer og ubehagelige undervisningsvideoer, kuratert i samarbeid med Kortfilmfestivalen i Grimstad:


45TH PARALLEL
Regi: Lawrence Abu Hamdan / Land: Storbritannia / Språk: Engelsk / Lengde: 15 min

En monolog fremført i et kulturhus som ligger midt mellom USA og Canada. Historier om brytbare grenser og ugjennomtrengelige lover, refleksjoner rundt hvordan bevegelsesfrihet, kunnskapsfrihet og det frie rom er truet.

SYNETS VEKT
Regi: Truls Krane Meby / Land: Norge / Språk: Norsk, engelsk / Lengde:20 min

Et lekent og personlig essay der regissør Truls Krane Meby ser gjennom et massivt arkiv av eget materiale, alt fra DV-bånd til 35 mm. Han utforsker de siste 20 årene med digital utvikling – hvordan det har påvirket bildene vi lager og kroppene våre. På hvilke måter har internett både fanget og frigjort oss?

HANDBOOK
Regi: Pavel Mozhar / Land: Tyskland, Belarus / Språk: Tysk / Lengde: 26 min

Hvordan går du frem for å knuse en protest? Regissør Pavel Mozhar forvandler rommet sitt til et studio hvor han gjenskaper vitneforklaringer fra en «politibetjent» iført svarte klær og en balaclava, og fire «fanger» kledd identiske skjorter og jeans. Resultatet er urovekkende lærerikt.

DESIRE LINES
Regi: Duncan Cowles / Land: Storbritannia / Språk: Engelsk / Lengde: 8 min

Gjennom observasjoner av folk som tar snarveier i stedet for å følge asfalten, ser en filmskaper på menneskelige mønster og reflekterer over hva det kan bety for planetens fremtid.

DET FINNES INGEN NABOER HER LENGER
Regi: Signe Rosenlund-Hauglid / Land: Norge / Språk: Norsk / Lengde: 11 min

En kunstdokumentar med utgangspunkt i oppveksten og et dikt av kunstner og samfunnsdebattant Hanna Asefaw. En visuell oppveksthistorie fra en kommunalbolig på Grünerløkka på slutten av 90-tallet, som skildrer minner, nostalgi og tilbakeblikk på en barndom. Et unikt innblikk i menneskelig tragedie og varme – på tvers av kulturer og klasse.

LITURGY OF ANTI-TANK OBSTACLES
Regi: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk / Land: USA, Ukraina / Språk: Ukrainsk / Lengde: 12 min

Hva skal en kunstner gjøre i krigstid? Denne eksperimentelle dokumentaren viser hvordan ukrainske kunstnere midlertidig bytter karrierevei for å bidra under krigen. I stedet for religiøse skulpturer bruker de heller tiden på tanks-sperringer.


HUMAN Live
Etter begge visningene blir det Q&A med regissør Truls Krane Meby («Synets vekt»), og 9. mars kommer også Signe Rosenlund-Hauglid («Det finnes ingen naboer her lenger»).